Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, salmonella bakterisinin kurban etlerinden bulaşabileceğini belirterek, kesim, taşıma, saklama ve pişirme süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini vurguladı.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Kurban Bayramı öncesinde salmonella bakterisine ilişkin uyarıda bulunan Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonun genellikle dış kaynaklı bulaşlardan kaynaklandığını söyledi. Kurban kesim işlemlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen alanlarda, veteriner hekim gözetiminde yapılması gerektiğini hatırlatan Azizoğlu, “Kesimde kullanılan ekipmanlar mutlaka dezenfekte edilmeli. Etler eve geldiğinde çapraz bulaşı önlemek için ayrı ekipmanlarla temas etmeli” diye konuştu.
‘İYİ PİŞİRME İLE ETKİSİZ HALE GELİR’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin salmonella bakterisini yok ettiğini belirten Azizoğlu, “Patojenik mikroorganizmalar ancak iyi pişirme ile etkisiz hale gelir. Etlerin dışının yanı sıra içinin de tam olarak piştiğinden emin olunmalı” dedi. Salmonella bakterisinin neden olduğu enfeksiyonunun belirtilerine değinen Azizoğlu, “İshal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ateş gibi şikayetler görülebilir. Sağlıklı bireylerde genellikle hafif atlatılır, ancak bebekler, yaşlılar, hamileler ve bağışıklığı düşük bireylerde ciddi tablolara neden olabilir” diye konuştu.
‘SOĞUK ZİNCİR KIRILMAMALI’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Salmonella bakterisinin vücut sıcaklığında hızla çoğalabildiğine dikkati çeken Azizoğlu, kesim sonrası etlerin en az 1 gün dinlendirilerek soğuk ortamda saklanmasının önemine değindi. Etlerin hava almayacak şekilde paketlenerek dondurulması gerektiğini söyleyen Azizoğlu, “Çözündürme işlemi mutlaka buzdolabında yapılmalı. Oda sıcaklığında çözünen etlerde bakteri sayısı hızla artar” diye konuştu. Geçmişte yaşanan vakalar nedeniyle gıda güvenliğine ilişkin mevzuatların sıkılaştığını aktaran Azizoğlu, üreticilerin iyi hijyen ve üretim uygulamalarına uymalarının yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Azizoğlu, “Soğuk zincirin kırılmaması, ekipman temizliğinin sağlanması, mikrobiyolojik tehlikelerin kontrol altına alınması gibi adımlar enfeksiyon riskini düşürür” dedi.
‘HAYVAN SAĞLIKLI GÖRÜNSE BİLE TAŞIYICI OLABİLİR’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Çiğ etlerde bulunan bakterilerin genellikle koku ya da görüntüyle fark edilemediğini belirten Reha Azizoğlu, tüketicilere güvenilir ve bilinen kasap ya da marketlerden alışveriş yapmaları, et ürünlerini diğer gıdalardan ayrı saklamaları ve pişirme sürecine özen göstermeleri gerektiğini hatırlattı. Azizoğlu, “Hayvan sağlıklı görünse bile taşıyıcı olabilir. Bu yüzden tüm aşamalarda hijyen kurallarına uymak şart” diye konuştu.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Her Yıl 600 Bin Yeni Vaka! Açıklanamayan Kilo Kaybı, Ateş ve Gece Terlemelerine Dikkat! Sebebi Bu Hastalık Olabilir
Gözlerinizi Ovuşturmayın! Bakın Neye Sebep Oluyor
Günde 3 Fincan Kahvenin Sağlığa Etkileri Ortaya Çıktı! Kahvenin Faydaları Nereden Geliyor? En Faydalı Kahve Hangisi? İşte Diyabetten Bağırsak Kanserine Tüm Etkileri
Eski Okul Binası Sağlık Ocağı ve Taziye Evine Dönüştürüldü
Ağız Sağlığı İçin Çifte Tehdit! Hem Dişleri Çürütüyor, Hem Kanseri Tetikliyor
Pasif içicilik alarmı: Kanser ve kalp hastalığı riski yüzde 27 artıyor
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme Önerileri: Kırmızı Etin Yanında Bunları Mutlaka Tüketin
Bedava Protein! Doğadan Elleriyle Tek Tek Topluyorlar
Türk ve Japon bilim adamları Sivas ve çevresinde ölümcül kenelerle ilgili bilimsel saha çalışması başlattı
Saç Telinden Ayak Parmağına Kadar Her Yeri Etkiliyor! Üçüncü El Sigara Dumanı Uyarısı: Pasif İçicilik Kadar “Üçüncü El Sigara Dumanı”da Tehdit Ediyor